زعفران، گرانترین ادویه در جهان است که عطر و طعم دلچسب و بینظیری دارد. از این ادویه در سراسر جهان برای پخت غذاها استفاده میشود. زعفران تنها استفاده غذایی ندارد؛ بلکه بهخاطر آنتیاکسیدان، ویتامینها و مواد معدنی موجود در زعفران در جهت افزایش سطح سلامتی و درمان برخی از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. (مشاهده خواص درمانی زعفران)
یکی از دلایلی محبوبیت زعفران، عطر بینظیری است که به غذاها و نوشیدنیها میبخشد. اگر نگهداری از آن بهدرستی انجام نشود، مهمترین ویژگی آن از بین میرود. بنابراین باید در نگهداری از طلای سرخ زعفران بیشتر دقت کنید. اگر زعفران بهشیوه صحیحی نگهداری شود، تازگی، عطر و طعم آن دوام بیشتری خواهد داشت.
پیشنهاد میکنیم در ادامه با ما همراه باشید تا هر آنچه را که لازم است، درباره نحوه نگهداری از زعفران بیاموزید.
ماندگاری زعفران چقدر است؟
حتی اگر بستهبندی زعفران مناسب و استاندارد باشد، نباید بیشتر از دو سال از زعفران نگهداری شود. زمانی که زعفران در معرض نور قرار میگیرد، طعم و بوی خود را ازدست میدهد. زعفران بهشدت نسبت به تابش نور حساس است، به همین دلیل برداشت زعفران قبل از طلوع آفتاب آغاز میشود.
جهت جلوگیری از قرار گرفتن زعفران در معرض هوا و نور، بهتر است رشتههای زعفران را در فویل آلومینیومی بپیچید و سپس آنها را در ظرف کوچکی نگهداری کنید تا از ورود جریان هوا در آن جلوگیری کرده و زعفران را در بهترین شرایط ممکن نگهداری کرده باشید.
نگهداری از زعفران
زعفران را عموما در جای خشک و خنک قرار میدهند تا کیفیت آن ثابت بماند و تغییری نکند. برای نگهداری از زعفران برخی از نکات مهم و اصولی را باید رعایت کنید. در ادامه مطلب به توضیح نکات اساسی نگهداری از زعفران اشاره خواهیم کرد.
از ظرف مناسب استفاده کنید
زعفران باید در ظرفی نگهداری شود که امکان جریان هوا در آن بسیار کم باشد. هدف آن است که زعفران با هوا تماس پیدا نکند. بنابراین از کوچکترین ظرف ممکن برای نگهداری زعفران استفاده کنید تا میزان هوایی را که زعفران در معرض آن قرار میگیرد، بهحداقل برسانید. برند عطرین با استفاده از ظرفهای خاتم فلزی خود، این امکان را برای مخاطبان ایجاد کرده است که بدون نگرانی از ورود هوا و نور به محصول، از آن برای مدتی نگهداری کنند.
زعفران را دور از نور نگهدارید
زعفران بهشدت به نور حساس است، بهاندازهای که این حساسیت مشخص میکند در چه ساعتی از روز برداشت شود. اگر زعفران در معرض نور قرار بگیرد، رنگ و رایحه خود را ازدست میدهد. بهترین گزینه آن است که قبل از آنکه زعفران را داخل ظرف قرار دهید، آن را داخل فویل بپیچید و سپس در ظرف مورد نظرتان قرار دهید. از این طریق، از زعفران دربرابر هوا و دربرابر نور محافظت کردهاید.
به دمای نگهداری زعفران توجه کنید
در حالت ایدهآل، باید زعفران را در دمای زیر 20 درجه سانتیگراد نگهداری کنید، اما حتیالامکان از نگهداری آن در یخچال خودداری کنید. مشکل نگه داشتن زعفران در یخچال این است که هنگام بیرون آوردن آن، رطوبت را بهخود جذب میکند. همچنین، تغییر دما مشکلات زیادی را ایجاد میکند. از جمله اینکه موجب میشود جدا کردن رشتههای زعفران از یکدیگر سختتر باشد و باعث رشد کپک میشود.
اگر از زعفرانی که قبلا در یخچال بوده استفاده میکنید، مدت زمانی را که زعفران در دمای اتاق قرار میگیرد، بهحداقل برسانید. به این صورت که بعد از آنکه مقدار مورد نظرتان را برداشتید، سریع آن را به یخچال برگردانید تا از بروز رطوبت جلوگیری بهعمل آید.
چگونه از زعفران دمکرده نگهداری کنیم؟
یکی از راههای استفاده از زعفران در تهیه غذا، دم کردن آن است. برای دم کردن زعفران باید آن را درون ظرفی بریزید و مقداری آب جوش به زعفران اضافه کنید یا تکهای یخ روی آن قرار دهید (اگر زعفران را با یخ دم کنید، ترکیب شما از رنگ بهتری برخوردار خواهد شد). از زعفران دمشده میتوان برای تهیه برنج و سایر غذاها استفاده کرد.
دمکردن زعفران موجب ازدست رفتن خواص و طعم آن نمیشود. اگر دمکرده زعفران اضافه آمد، میتوانید آن را بهمدت دو هفته در یخچال نگهداری کنید. البته توجه کنید که باید آن را در ظرفی شیشهای بریزید؛ چون در غیر این صورت، رنگ و طعم زعفران ازبین میرود.
همچنین، میتوانید زعفران دمکرده را در فریزر نیز نگه دارید. برای انجام این کار باید اجازه دهید زعفران بعد از دم کشیدن خنک شود، سپس آن را براساس میزان استفاده برای هر وعده به بستههای کوچک تقسیم کنید و هربار از یک بسته استفاده کنید.
شرایط نگهداری زعفران در انبار
همانطور که گفتیم، اگر زعفران در معرض نور و هوا قرار بگیرد، رنگ و عطر خود را ازدست داده و کیفیت آن کاهش مییابد؛ در نتیجه، هنگام استفاده نیز طعم و رنگ جالبی نخواهد داشت. همچنین، زمانی که زعفران در معرض هوای آزاد قرار میگیرد، علاوه بر کم شدن بو و رایحه آن، آلودگیهای محیطی نیز بر کیفیت آن را تاثیر خواهد گذاشت. از این رو، بهتر است بعد از خرید اینترنتی زعفران، زعفران را در محیطی خشک، تاریک و خنک، به دور از نفوذ نور و رطوبت نگهداری کرد.
علاوه بر اینکه زعفران را باید در شرایطی نگهداری کرد که عطر و طعم آن از دست نرود، باید آن را دور از دسترس حشرات و جوندگان قرار داد. در نگهداری زعفران باید نهایت دقت را به کار برد چون اگر در زمان حملونقل و جابهجایی، زعفران خرد شود ارزش اقتصادی خود را ازدست خواهد داد.
چگونه زعفران نمکشیده را خشک کنیم؟
چنانچه بنا به هر دلیلی زعفران نم کشید یا بعد از خرید زعفران متوجه شدید که زعفران کاملا خشک نشده، باید آن را قبل از آسیاب کردن خشک کنید. در اینجا، به دو روش برای خشک کردن زعفران نمکشیده اشاره میکنیم:
- خشک کردن با فر: خشک کردن زعفران با استفاده از فر، تقریبا 5 دقیقه طول میکشد. توجه داشته باشید که حرارت زیاد موجب سوختگی زعفران و از بین رفتن خواص آن میشود. مراقب باشید که زعفران نسوزد.
- خشک کردن با هوا: تعدادی دستمال کاغذی را روی سینی بچینید. با احتیاط، رشتههای زعفران را روی دستمال کاغذی گذاشته و مجددا روی آنها را با دستمال کاغذی بپوشایند تا میزان تماس زعفران با هوا به حداقل برسد. سپس سینی را در محلی گرم و خشک قرار دهید. بعد از حدودا یک هفته میتوانید رشتههای زعفران را جمع کرده و داخل ظرف مورد نظرتان بریزید.
جمعبندی
اگر پس از خرید زعفران، از روش صحیحی برای نگهداری زعفران استفاده کنید، میتوانید نزدیک به دوسال آن را داشته باشید و از آن برای تهیه غذاهای مختلف استفاده کنید. اگر از زعفران بهدرستی نگهداری نشود، خواص، عطر و طعم خود را ازدست میدهد. به طور کلی نگهداری از زعفران را میتوان در چند نکته بسیار ساده خلاصه کرد:
- برای نگهداری از زعفران به هیچ وجه آن را در ظروف پلاستیکی نریزید، چون به زعفران آسیب میرسانند. برای نگهداری زعفران، حتما از ظروف دربسته فلزی یا شیشهای استفاده کنید.
- برای آنکه عطر زعفران بیشتر شود، آن را بهخوبی آسیاب کنید. زعفرانی که بهخوبی پودر نشده باشد، عطر کمتری خواهد داشت.
- از بازکردن مکرر درب ظرف زعفران خودداری کنید.
- حتما زعفران را به دور از نفوذ نور نگهداری کنید. چون اگر زعفران در معرض نور یا سایر ادویهها قرار بگیرد، خاصیت خود را ازدست میدهد و کیفیت آن کاهش مییابد.
همانطور که مشاهده کردید، نگهداری از زعفران کاری سختی نیست و بهراحتی انجامپذیر است. شما از چه روشهایی برای نگهداری زعفران استفاده میکنید؟